Make your own free website on Tripod.com

Nyheter


NS-KAMERATER MINNET SOLDATER
(NNSB 20.2.01)
I Budapest i Ungarn var flere nasjonalsosialister samlet tirsdag 13. februar for å minnes de ungarske og tyske SS-soldatene som kjempet i landet i 1944 til 1945. Over 1.500 deltagere var til stede, fra Ungarn og Tyskland. (Ungarsk nasjonalsosialist)

 

Sammenstøt i Riga (NTB 16.03.00

Flere hundre latviske Waffen SS-veteraner marsjerte torsdag gjennom sentrum av Riga i en prosesjon som høster sterkere og sterkere kritikk for hvert år som går. KRITIKK: Veteraner fra den latviske Waffen SS-divisjonen marsjerte torsdag på nytt gjennom hovedstaden Rigasgater med latviske flagg, tross kritikk fra jødiske representanter og motstand fra den store, russiskeminoriteten. Foto: AP 

Det oppsto tumulter og knuffing da innfødte russere protesterte mot markeringen. Politiet måtte gripe inn og skille partene. 

Torsdagens marsj fant sted til tross for at regjeringen sist måned opphevet den offisielle anerkjennelsen av 16. mars som SS-Legionens dag. Prisen for å delta i feiringen har vært litt for høy internasjonalt, og er helt uakseptabel nå som Latvia har søkt om medlemskap i EU og NATO. 

Ifølge politiet deltok 1.500 krigsveteraner, sympatisører og familiemedlemmer i torsdagens prosesjon gjennom sentrumsgatene i Riga til minne om et slag i 1944, der to latviske divisjoner kjempet sammen for første gang mot de sovjetiske styrkene. 

Vil stille svenske nazister for retten (NTB 04.01.00

Lederen for Wiesenthal-senteret i Jerusalem oppfordrer Sveriges statsminister Göran Persson til å stille for retten 60 svensker som meldte seg til tjeneste for Det tredje Rikes hær. 

Efraim Zuroff sa i et program om nazistene på svensk TV4 at svenskene som sluttet seg til SS bør stilles for retten. 

Den svenske journalisten Bosse Schön har brukt 18 år på å saumfare svenske og tyske arkiver, et arbeid som resulterte i en dokumentar i tre deler, hvorav den første ble vist i går kveld. Han har undersøkt påstandene om at 260 unge menn fra det nøytrale Sverige meldte seg til tjeneste for Hitler. 

Ingemar Somberg, den første svensken som sluttet seg til Waffen-SS sa i dokumentaren: Jeg er rede til å stille i retten hvis det blir tatt ut tiltale mot meg. Men da må det legges fram beviser på mine lovbrudd. 

Göran Persson lanserte nylig et ambisiøst informasjonsprosjekt om Holocaust, og i slutten av måneden har han invitert 45 land til å delta i en konferanse om temaet. 

Latvia markerer SS-legion (NTB 14.03.99

Riga: Latvia skal tirsdag på nytt markere det som offisielt er en dag til minne om falne latviske soldater, men i virkeligheten er til minne om den første seieren Latvias Waffen SS fikk i kamp mot sovjetiske styrker under den annen verdenskrig. 

Debatten om den årlige markeringen 16. mars åpner gamle sår og truer med å skape nye problemer for Latvias forhold til EU og NATO. Selv om den offisielle minnedagen er ny, dreier debatten seg om veteranene fra Latvias Waffen SS-legion som i årevis har minnet sine drepte våpenbrødre. 

Latvias jødiske samfunn har kunngjort at man vil nekte å flagge på den offisielle flaggdagen tirsdag. Dermed risikerer Latvias jøder å bli ilagt bot for å nekte å hylle latviske SS-styrker.

© Kaprolat